Digi in strainatate nu mai e demult varianta pentru romanii plecati

Publicat pe Un comentariu
digi in strainatate
  • Digi in strainatate nu mai este varianta castigatoare pentru romanii dinafara tarii.
  • Cu receptoare din secolul trecut, Hyunday – vedeta RDS&RCS -, cu o mono-cartela sau cele cu doua cartele, aparate batrane si depasite tehnologic

Imaginea se umple de linii orizontale care nu mai dispar sau aparatul raspunde cu greu la telecomanda si e clar ca receptorul se cere trimis direct la cimitirul electrodomesticelor de consum.

Cinci – sase apeluri zilnic se refera la asta: oameni cu antene parabolice, aparate si contracte de Digi facute in tara sau aici, cu abonamente platite de rude, cunoscuti sau prieteni care uita sa le plateasca de toti banii.

Vorbim astazi despre Digi tv, componenta a companiei RCS&RDS, care retransmite canale de televiziune prin satelit in baza unei licente dedicate si care a fost multa vreme vedeta preferata a romanilor plecati in Spania, Italia sau in alte tari europene. Legislatia europeana referitoare la drepturile de difuzare de continut audio-vizual in Comunitatea Europeana s-a mai schimbat in ultimul timp astfel ca putem vorbi cu mai multa larghete despre lucruri soptite pana in aprilie 2018 dar cunoscute de toata lumea.

Astazi inca primim telefoane cu „vreau un Digi” de la clienti care vor un aparat, un receiver pentru retransmisia televiziunile romanesti. Pe vremuri, ceream „adidasi” cautand incaltaminte sport, nu neaparat ADIDAS. Si astazi numim „xerox” orice fotocopie de document chiar daca e facuta cu un copiator Minolta. La fel si cautarea unei solutii pentru accesul la televiziunea romaneasca s-a impregnat in mentalul romanesc ca „Vreau un Digi”.

Asta spune multe despre cat de profunda a fost patrunderea marcii DIGI in cultura ultimilor douazeci de ani. Lucrurile se schimbă, viata merge mai departe iar domeniul tehnologic, al dispozitivelor destinate publicului de larg consum, nu face exceptie. In strainatate receptoarele standard Digi inca functionale sunt precum Lincolnurile captusite care inca mai circula impotriva logicii pe strazile din Cuba, simboluri incantatoare dar piese de muzeu oricum.

De doi ani pentru Digi in strainatate nu se mai lucreaza service, tehnicienii independenti care ar putea sa o faca se gasesc in imposibilitatea de a oferi suport iar asta face sa creasca proportional numarul celor care migreaza spre Focus sau Telekom. In urma proceselor din justitie in care directori ai companiei au fost judecati pentru mita sau santaj (vezi procesele cu grupul Intact – Antena) iar unii dintre ei condamnati, RCS&RDS a hotarat ca romanii dinafara tarii nu sunt interesanti. Sub pretextul respectarii legalitatii duse la extrem compania a adoptat o politica de zero interes pentru cei plecati.

Este adevarat ca preturile la ei au ramas mici, inca au cea mai ieftina oferta lunara din piata pentru pachetul de programe de televiziune pe care le ofera dar asta este atractiv doar pentru cei ce locuiesc in Romania. Si, eventual, pentru cei carora inca le functioneaza receptoarele.

Dinafara, pentru Digi tv este imposibil accesul la service.

Daca aparatul s-a stricat il poti schimba doar in tara, doar titularul de contract, la agentie si daca Digitv are aparate sa dea; daca nu, apare pe tejghea temuta lista de asteptare. Omul din diaspora nu are timp sa astepte 2-3 luni pana binevoiesc dumnealor sa aiba disponibilitate de material. Multe dintre comunicarile zilnice povestesc exact aceasta relatie arogant / suficienta catre omul venit in tara pentru cateva saptamani cu aparatul Digitv in plasa. Iar cei care au ghinionul sa fie titulari de contract trebuie sa faca un drum in Romania special pentru asta sau sa astepte pana la viitorul concediu.

Canalele grupului Intact nu au fost retransmise de Digi TV o lunga perioada de timp din motive subiective, compania RDS avea un proces cu Intact. Antena 1, 3, Euforia, canale cu un mare numar de telespectatori fideli au lipsit din platforma si nu din vina celor care continuau sa plateasca abonament luna de luna. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care au pierdut un mare numar de clienti. Utilizatori, multi dintre ei cu contracte de 10-12 ani vechime, au reziliat contractele RDS&RCS sau nu le-au mai platit renuntand la aparate in favoarea Telekom sau Focus.

Ca utilizator este aproape imposibil sa te conectezi la platforma „MyAccount” a Digi in strainatate pentru plata facturilor fara sa cunosti codul de client sau numarul de factura. Inca un semn ca aplicatia este destinata exclusiv clientilor din tara. Nimeni deafara nu are la indemna un punct Digitv unde ar putea sa se identifice cu buletinul, la adresa titularului poate ca a ramas o doamna in varsta sau chiar nimeni iar clientul care ar vrea in continuare sa isi plateasca abonamentul se vede in imposibilitatea de a se identifica pe platforma online cu singurele date pe care le are la dispozitie, CNP-ul sau cardul.

Dintre datele de client pe care Digitv le detine in urma semnarii contractului, seria cardului si cnp-ul titularului sunt la indemana utilizatorului dar codul de client si seria ultimei facturi nu. Digi tv a ales sa ofere ca unica forma de identificare numarul de client sau factura lunara, pe care posesorul de contract si aparat Digi tv este foarte probabil sa nici nu le mai aiba, daca le-a avut vreodata. De aici disponibilitatea pentru apeluri riscante catre vecini, rude sau prieteni in care nu pot avea prea multa incredere dar sunt disperati. „Am trimis o suta sa-mi plateasca televizorul si mi-a platit o luna”. Mare parte dintre noii clienti de Telekom sau Focus in strainatate provin dintre fostii utilizatori de Digi TV.

Televizoare moderne LED HD. Cu Digi?

 

Nu ramanem in urma timpului, schimbam televizoarele, oferte sunt din plin, cu preturi irezistibile; astazi primesti un televizor HD in oferta chiar si numai daca nu te schimbi de banca cu salariul. Ai un splendid televizor LED atarnat pe perete si te uiti doar la Cuatro?! Vreau sa vad meciul Madridului, platesc abonament la Digi pentru asta, cum adica aparatul meu nu e compatibil cu televizorul?! Proportional, undeva la 80% din totalul aparatelor de la ei aflate inafara tarii sunt inca din generatia veche.

Televizoarele de ultima generatie urmeaza trendul si nu mai au conexiuni A/V clasice, perifericele se conecteaza acum prin HDMI, un cablu finut care da o imagine cristal si un sunet impresionant, potrivit pentru vizionarea unei partide de fotbal. Aparatul digitv standard nu are iesire HDMI. Vrem altul, modern care sa mearga cu televizorul nou. Nu se poate. Aparatul il poate schimba doar titularul de contract, in tara si daca RDS are receptor disponibil, lucru despre care auzim ca nu se prea intampla cam nicaieri in tara.

Ce e de facut, asteptam pana la vara la concediu poate avem noroc si mergem in tara? Si daca, la fel ca anul trecut, RDS spune ca nu are receptor HD la schimb?

Telekom tv in strainatate

Publicat pe 3 comentarii
dolce telecom telekom aparat receptor satelit

Telekom tv in strainatate este una dintre optiunile tv complete pentru romanul care traieste in strainatate pentru o perioada de timp.

Cu un pachet mediu de 90 de canale de televiziune romanesti in pachetul M, la un abonament de aproximativ 10 euro pe luna, Telekom este astazi una dintre favoritele utilizatorilor de televiziune prin satelit dinafara tarii.

Toate canalele obisnuite incepand cu Protv, Antena1, 3, Euforia, Kanal D, TVR, continuand cu traditionalele canale tv de muzica, vedetele canalelor de documentare, Discovery si National Geografic, televiziunile de stiri Realitatea, B1 si Antena 3 si terminand cu atractivele televiziuni pentru copii. Eurosport 1 si 2 intra in pachetul de programe de larga utilizare deasemenea.

Telekom in strainatate vine in intampinarea pasionatilor de sport cu un pachet optional Telekom Sport Plus care include 4 canale de sport si corespondentele lor in varianta High Definition, HD, pentru 1 euro / luna. Champions, Campionatul de fotbal spaniol, Campionatul francez, UK, Germania, alaturi de transmisia partidelor de tenis ale principalelor turnee masculine si feminine.

O antena parabolica de 80 de centimetri dotata cu un LNB de o calitate decenta este suficienta pentru a face sa functioneze receptorul Samsung HD pe care Telekom il pune la dispozitie in oferta actuala. Pe intreg continentul european acoperirea satelitului purtator este optima (mai putin Canarias), antena parabolica de 80cm fiind necesara si suficienta. Una mai mica nu furnizeaza rezerva de semnal indicata pentru vreme potrivnica iar una prea mare este sensibila la vant.

Receptorul Samsung HD pe care il are in oferta Telekom tv in strainatate functioneaza optim, indiferent de tara europeana in care se instaleaza, mai putin Canarias. Un receptor robust, cu telecomanda ergonomica si sursa de alimentare externa de capacitate generoasa care promite o lunga perioada de utilizare fara reparatii. Aparat pentru televizor HD sau standard, cu conexiuni atat pentru televizoarele HD prin interfata HDMI cat si pentru cele standard dotate cu conexiuni SCART.

Instalarea unei antene parabolice si orientarea ei catre satelitul corespunzator este o actiune relativ usoara, oricine o poate face, cu minime notiuni tehnice si cateva indicatii specifice operatiunea se incheie cu succes. Este totusi recomandabila mana unui profesionist in domeniu care poate oferi si garantie pentru instalatia respectiva.

Satelitul purtator se numeste Hellassat si se afla la pozitia orbitala 39 de grade Est in emisfera Nordica.

 

Am cumparat un aparat pentru programe tv prin internet si s-a oprit

Publicat pe Lasă un comentariu
fara parabolica

„Am cumparat un aparat care merge prin internet, fara parabolica, si s-a oprit. Nu stiu cum sa il platesc sa il fac sa mearga”

Un caz de saptamana aceasta a fost al unui utilizator de televiziune romaneasca care ne-a sunat sa spuna ca a cumparat de pe internet un aparat cu canale de televiziune prin internet. L-a costat 120€ si includea 3 luni de functionare, dupa care ar fi urmat sa plateasca 10€ pe luna ca sa vada in continuare. Aceasta este o situatie destul de frecventa dupa ce, in ultima vreme, au aparut multe oferte de receptoare de televiziune prin internet, care nu au nevoie de antena parabolica.

Dupa 3 luni ecranul televizorului s-a facut negru, afisand doar un mesaj de eroare din care utilizatorul a inteles ca perioada pentru care avea subscriptia platita, inclusa in cei 120 de euro, s-a terminat si ca trebuie sa plateasca pentru a putea viziona programele romanesti in continuare. Cel care a vandut receptorul IPTV a inclus in pretul cerut o perioada limitata in care acesta era conectat la un server IPTV activ.

Cum era si firesc, cetateanul a incercat sa ia legatura cu vanzatorul pentru a-si plati o subscriptie. Nu mica i-a fost mirarea cand a constatat ca nu a fost deloc simplu, avea de la vanzator doar un numar de telefon mobil pe care l-a gasit cu greu in agenda si la care, ghinion, nu mai raspundea nimeni. A incercat sa dea de urma lui pe Facebook unde isi amintea ca l-a gasit dar, din nou, surpriza, nu isi mai amintea profilul aceluia.

Cand in sfarsit i-a gasit profilul in Facebook, la mesajele trimise nu i-a mai raspuns nimeni niciodata, profilul respectiv era unul personal, nici macar unul de afacere, verificata de Facebook. Nu primise contract de furnizare servicii, date de contact pentru garantie sau suport tehnic, a fost, recunoaste, greseala lui, s-a bucurat ca i-au „mers romanii” cand a conectat aparatul la televizor fara se se mai gandeasca la ce va urma.

Astfel ca, domnul din povestea de saptamana aceasta a platit 120 de euro pentru doar 3 luni de servicii tv. Povestea are totusi un final fericit, a contractat un aparat Telekom oficial, cu contract legal iar abonamentul a ales sa il plateasca online.

 

 

Cum bag programe de romani? Prima intrebare cand te-ai mutat afara

Publicat pe Un comentariu
programe de romani

Cum bag programe de romani? Prima intrebare cand te-ai mutat afara

Un aparat receptor de programe romanesti cu antena satelit, un telefon mobil cu minute-internet si frigiderul plin sunt primele lucruri de care se ingrijeste romanul care traieste inafara tarii.

Dupa ce le are rezolvate incepe sa se simta oarecum ca acasa, o noua acasa pentru cel care ia viata de la inceput sau doar traieste pentru o perioada in strainatate.

Televiziunea prin satelit este prima posibilitate de contact cu tara, tehnologia retransmisiei programelor tv prin satelit permite ca un receptor conectat la o parabolica aflata in raza de acoperire a satelitului care le retransmite sa functioneze ca si cum s-ar afla in tara. In felul acesta un aparat contractat cu o companie romaneasca, Telekom, Digi, Focus sau Orange, poate sa functioneze atata vreme cat titularul continua sa plateasca abonamentul catre compania cu care are contract.

Indiferent unde in Europa satelitul respectiv are acoperire, cu o antena parabolica uzuala, canalele de televiziune romanesti pot fi receptionate. Telekom, Focus si Digi pot fi receptionate pe intreg teritoriul european iar Orange poate fi utilizat in jumatatea estica a continentului inclusiv in Italia, Germania, Belgia, Olanda, partial estul Frantei. Antena parabolica recomandata este cea de 80cm, una mai mica capteaza semnal mai putin, da probleme de receptie pe vreme potrivnica, iar una mai mare poate fi mai sensibila la vant.

In Spania, Franta, Germania, UK sau Italia Telekom Dolce, Focus sau Digi au nivele de receptie aproximativ uniform egale, peste tot se pot prinde cu antene de 80cm chiar daca exista caracteristici individuale pentru fiecare companie furnizoare in parte, cel mai in masura sa sugereze cea mai buna optiune este instalatorul dv de incredere. Sunt zone din Europa in care semnalul satelit nu ajunge, de exemplu in Canarias se receptioneaza doar Focus, Telekom, Digi sau Orange nu au acoperire chiar cu antene parabolice de mari dimensiuni.

Aparatul de televiziune prin satelit poate fi adus in bagaj din tara si instalat cu o antena parabolica.